Bij de familie Vrijsen valt de appel niet ver van de boom. Opbouwer Wesley treedt in de voetsporen van zijn vader, die net als hij ploegbaas bouw was op onze werven. Wesley is tenslotte geboren en getogen in Pelt, onze thuisbasis. Met 18 jaar op de teller heeft hij veel ervaring opgedaan en verhalen verzameld, die hij graag met ons deelt.
“In augustus 2005 ben ik rechtstreeks van de schoolbanken naar Driesen gekomen en onmiddellijk in de ruwbouw begonnen. Toen zeiden ze ‘wat je op school hebt geleerd, mag je allemaal vergeten’, en dat was grotendeels waar. De bouw leer je enkel door te doen. De praktijk is heel anders dan de theorie. Zeker bij Driesen, omdat we enkel grote projecten doen die je op school niet te zien krijgt. Ik begon eerst als metser/diener, dan metsel je snelbouw, maak je mortel en bouw je stellingen enzovoort. Daarna werd ik vaste metselaar en later ook rechterhand van de ploegbaas. Ondertussen ben ik 3 à 4 jaar zelf ploegbaas bouw. De tijd gaat snel.”
Zo vader, zo zoon
“Mijn vader werkte vroeger bij Driesen als ploegbaas. Via hem deed ik al mijn stages bij Driesen, maar mijn beoordeling kwam gelukkig van een andere collega (lacht). Ik heb veel geleerd van mijn vader. Verschillende oude trucjes die je niet leert op school, zoals bijvoorbeeld vuile olie gebruiken om de as over te halen op een dek of wachtbaren te steken. Nu heb ik ook al verschillende stagiairs bij mij op de werf gehad. We maken de nodige tijd vrij voor hen en ik probeer hen zo goed mogelijk te begeleiden. Enkel zo leren ze de kneepjes van het vak.”
Ploegbaas bouw bij Driesen: een uitdagende job
“Je kan veel leren wanneer je bij Driesen begint, maar je moet wel leergierig zijn en goed luisteren. Daarnaast is collegialiteit heel belangrijk, zeker in onze groep. Als je veel samenwerkt op de werf, leer je elkaar goed kennen en weet je wat je aan elkaar hebt. Zo gaat het werk goed vooruit. Liefst van al doe ik zelf ook snelbouw en gevels, omdat je daar de progressie ziet.”
“De sterkste kwaliteiten van een ploegbaas in de bouw zijn goed luisteren, rustig blijven en oplossingsgericht denken. Je moet bijvoorbeeld luisteren naar de ideeën van collega’s en oplossingen bedenken wanneer iets niet uitkomt zoals op het plan, of wanneer een architect naderhand aanpassingen doorvoert. Meestal lossen we zo’n zaken op in overleg de werf- en of projectleider. De projectleider coördineert meestal twee of drie werven tegelijk en komt dus regelmatig langs op de werf.
“Een realisatie waar ik heel trots op ben is De Meander in Dilsen-Stokkem, een zorgvastgoedproject. Dat heb ik mee opgebouwd van begin tot einde. Of Maascentrum De Wissen, ook in Dilsen-Stokkem. Hier kom ik nog vaak voorbij wanneer we gaan wandelen met de kindjes.”
Met de bierfiets naar Overpelt
“Ook naast de werf heb ik verschillende mooie herinneringen van mijn carrière bij Driesen. Iets wat er bovenuit springt: het pensioenfeest van Swa. Op zijn laatste werkdag zijn we hem gaan ophalen op de werf in Achel, met de bierfiets, om daarna naar Overpelt te fietsen. Dat was toch een stukje. Zijn kinderen hadden daar een tof feest voor hem georganiseerd.”
“In mijn vrije tijd doe ik golfbiljart en drieband in competitie. Dat doe ik al sinds mijn 17de, bij mijn ouders in hun café. Daarnaast ga ik veel wandelen. Ik heb nu 2 jaar meegedaan met de BoslandTrail. Mijn 2 dochters van 8 en 9 jaar gaan graag mee wandelen, maar dan moet er een speeltuin op de wandelroute liggen. Als ze onderweg een werf van Driesen zien, mag ik het horen als er een steen scheef staat (lacht). Misschien moet ik ook wel overwegen om te gaan darten. Tijdens onze teambuilding voor het bouwverlof deed ik mee met het toernooi en zijn we onverwacht derde geworden.”