Deels kerk, deel gemeenschapsruimte: unicum in Reppel


Ieder project bij Driesen is uniek, maar de opleving van deze kerk was nog net dat ietsje anders. De nieuwe Sint-Willibrorduskerk van Reppel is niet enkel een primeur voor onze opbouwers, maar voor het hele land. Het is de eerste kerk in België met een gemengde herbestemming als gemeenschaps- EN geloofsruimte. Projectleider Tom doet het project uit de doeken.

“De Sint-Willibrordus kerk in Reppel is een pilootproject van de Kerkfabriek en gemeente Bocholt. Ons bouwbedrijf was verantwoordelijk voor fase 4 en 5 van het project: het interieur en de afwerking, waaronder schrijnwerk en technieken. Dat betekende dat alles eruit moest, van de vloeren tot de technieken, en dat er een volledige nieuwbouw in de kerk kwam.”

→ 2 grote verenigingsruimten

→ 2 nieuwe vergaderruimten met glazen wanden van 8 meter hoog

→ nieuwe keuken met sanitair en berging

→ nieuwe vloer uit natuursteen met vloerverwarming

“Het was een bijzondere aanpak.” vertelt Tom. “We hebben serieuze werken moeten doen in het gebouw zelf. Dat verliep heel anders dan bij de gangbare ruwbouw.”

10kerk-reppel21150-kopieren-1200x800.jpeg8kerk-reppel21141-kopieren-1200x800.jpeg2kerk-reppel21121-kopieren-groot.jpeg1kerk-reppel21212-kopieren-1200x800.jpeg

High-end restauraties

“De specifieke restauraties waren heel high-end. Bijvoorbeeld de restauratie van de oude eiken kerkdeuren door onze schrijnwerkers. Ook de restauratie van de doopkapel was uitdagend. Die dateert van de 16de eeuw en is volledig opgetrokken in mergelsteen. We moesten volledig nieuwe blokken kappen op maat van de kerk. De bestaande blokken hebben we uitgezaagd en vervangen door het nieuwe maatwerk. Aan die blokken alleen hebben we twee maanden besteed. Het was veel werk. Daarnaast hebben we meegewerkt aan de restauratie van de muurschilderingen, waarbij we de verf zorgvuldig hebben verwijderd. Hiervoor hebben we naar foto’s gezocht uit de vorige eeuw, want in de jaren ‘60 is de kerk volledig wit geschilderd. Nu zijn alle muurschilderingen opnieuw zichtbaar.”



Nieuwe verdieping in staal

We hebben bij Driesen al eerder oude kerken gerenoveerd, maar de toevoeging van een extra bestemming is ongezien. Een deel van het gebouw blijft kerk en een deel krijgt een andere functie. “  Een deel van dat verdiep blijft kerk en een deel is gemeenschapsruimte met vergaderruimte. De afscheiding tussen kerk en buurtzaal bestaat uit een ronde schuifwand van staal. Deze wand kan open of dichtgezet worden naargelang het aantal bezoekers. Zo lopen de twee delen wat in mekaar over.”



Unieke herbestemming

“Als projectleider ben ik trots op de samenwerking tussen onderaannemer, architect, bouwheer en onze opbouwers. Alle partijen op dezelfde lijn krijgen was niet evident, want het was voor bijna iedereen een nieuwe uitdaging.” Het project duurde uiteindelijk twee jaar en het resultaat mag er zijn. Het huidige gebouw is een unieke combinatie van oud en nieuw. Dankzij de samensmelting van hout en metaal komen nieuwbouw en restauratie samen tot hun recht.

Ook qua comfort moet het gebouw zeker niet onderdoen, met alle nodige installaties voor een comfortabel binnenklimaat. Het volledige systeem van verwarming, koeling, toegangscontrole en verlichting is te bedienen via een KNX-systeem met touchscreens.

Jouw gebouw doen opleven?

Meest recente post

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

Op zoek naar opbouwers om jouw project tot leven te brengen?