13 jaar geleden begon hij zijn carrière op de werf. Vandaag leidt hij de afdeling HVAC en sanitair, zijn grote passie. In deze blog vertelt opbouwer Mathijs Driesen je alles over zijn professionele groeijaren.
Van kampen bouwen…
Mathijs leerde als kleinzoon van medeoprichter Mathieu Driesen het bedrijf al in zijn kindertijd kennen.
“Met een vader, nonkel en grootvader die nauw verbonden waren met het bedrijf, heb ik hier natuurlijk veel uren doorgebracht als kind. Vooral op de terreinen achter de gebouwen, waar ik voortdurend kampen aan het bouwen was. Maar de échte bouwwereld heeft me lange tijd niets gezegd. Na mijn schooltijd wist ik helemaal niet welke richting ik uit wilde. Ik wou vooral eerst mijn eigen weg proberen te vinden.”
“Maar het bouwbloed kruipt duidelijk waar het niet gaan kan. Ik heb altijd geweten hoe belangrijk het bedrijf is voor de familie. Het huis van mijn grootouders lag vroeger pal naast het bedrijf, mijn oma regelde vroeger zelfs nog de kas voor de werfarbeiders. Toen ik de kans kreeg om op de werf te starten, greep ik die onmiddellijk. Want ik besef hoe moeilijk het is om dat familiale vandaag te kunnen bewaren. Daar wil ik deel van uitmaken.”
… tot leren zwemmen
“Over bouwen wist ik op dat moment nog altijd weinig af, los van de verhalen die ik via mijn familie hoorde. Dat veranderde helemaal toen ik de kans kreeg om werfleider te worden. Tot op dat moment bestond die functie binnen Driesen nog niet. Enkel de projectleiders waren toen aan zet om het bouwtraject van a tot z te coördineren. Het was dus eigenlijk meer een soort van testtraject.”
“Ik wist alleen dat ik een bureau op de werf kreeg en dat ik op mijn eerste werkdag om 6 uur ’s ochtends ter plekke moest zijn om de poorten te openen. De dag voordien kwamen ze mij nog een dossier van een kleine 1.000 pagina’s brengen en dat was het dan (lacht).”
“Dat is echt typisch Driesen. Ook al ken je het vak nog niet goed, je krijgt wel de vrijheid om alles op je eigen manier te ontdekken. Hier is de vijver, nu mag je leren zwemmen. Uiteraard altijd met de nodige begeleiding. Lukt het even niet, dan krijg je meteen hulp. Pik je het wel snel op, dan laten ze je op jouw tempo verder groeien.”
“Ik heb onze manier van werken op de meest organische manier leren kennen: al kijkend, al luisterend en al doorzettend. Die poort opende ik niet alleen elke dag, ik sloot ze ook als laatste af. Werkweken van 60 tot 70 uur waren geen uitzondering op dat moment.”
Samenkomen van passies
Na zijn ervaringen als werfleider proefde Mathijs ook van het leven als projectleider en calculator. Tot hij een plaats vond waar al zijn passies samenkwamen: bij team HVAC en sanitair.
“Ik ben een geboren ondernemer. Als ik ergens niet tegen kan, zijn het vastgeroeste routines. Ik wil voortdurend innoveren. Binnen de HVAC-afdeling kan ik me helemaal uitleven. Wat ooit begon als een busje met twee werknemers en een rek in een klein magazijn, is vandaag een team met een eigen calculator, uitvoerders en support.”
“Comfortbeleving en energiebesparing staan namelijk almaar centraler binnen moderne bouwprojecten. De relatief eenvoudige verwarmings- en sanitaire systemen van vroeger maakten plaats voor slimme gebouwbeheersystemen, die tot vele honderdduizenden euro’s kunnen kosten binnen een project.”
“Naast het installeren van de technieken, voeren we daarom ook testen en kwaliteitscontroles uit en zetten we alle parameters op punt. De pure regeltechniek is met andere woorden onmisbaar geworden.”
Spannende wereld
“Verwarming, koeling, ventilatie, gebouwbeheertechnologie… Het is een spannende wereld die in sneltempo blijft groeien. Om de twee à drie jaar komen er weer heel nieuwe technieken en technologieën op de markt.”
“Daarom investeren we ook enorm veel in opleiding. Onze arbeiders volgen jaarlijks minstens één dagopleiding en mogen ook altijd avondopleiding aanvragen. Zelf bieden we jaarlijks twee vakopleidingen per werknemer aan vanuit het bedrijf.
“Intussen blijven we ons team verder uitbouwen. Momenteel zijn we op zoek naar een ploegbaas en een tweede technisch bediende specifiek voor klimatisatie. Toegegeven, geen eenvoudige zoektocht. We zoeken mensen met een echte passie voor het vak. Net als een schrijnwerker die scharniertjes van een kast afstelt, leer je als HVAC’er de stiel en fijnzinnigheden al doende. En die tijd en ruimte krijg je bij Driesen volop.”
10.000 kuub, funderingen van 2 meter diep
Welk project is Mathijs op die 13 jaar het meest bijgebleven? “Het project waar ik meteen spontaan aan terugdenk, is de restauratie van de Art Nouveaufeestzaal in Tildonk. Een prachtige zaal, Vlaams erfgoed ook. De zaal moest in zijn oude glorie hersteld worden. Er mochten geen technieken zicht- of hoorbaar zijn. Geen eenvoudige uitdaging.”
“Luchtkanalen in volle grond goed voor 10.000 kubieke meter ventilatie, een vloerverwarmingsysteem… We boorden er door funderingen van twee meter dik met een diameter van meer dan een halve meter. Dat waren gaten waar je letterlijk door kon kruipen. Het resultaat achteraf was echt geweldig.”
Familie boven alles
Heeft Mathijs ook buiten de werkuren nood om af en toe even te ventileren? “Mijn familie is mijn vrije tijd. We hebben twee zoontjes en een pleegdochtertje, dat is onze grootste vorm van plezier.”
“Daarnaast blijf ik graag met mijn handen bezig. Een terras aanleggen, panden helpen verbouwen… En ik probeer ook vier keer per week te gaan sporten. Ik deed vroeger altijd aan topsport. Ik ben heel lang handballer geweest bij Neerpelt, ik trainde vijf dagen per week. Maar ik ben gestopt om beter te kunnen focussen op mijn carrière. Daar heb ik absoluut geen spijt van, maar het sporten zelf had ik wel echt gemist. Fietsen, lopen, fitnessen, ik probeer er nu wekelijks tijd voor te maken.”
Word jij ook helemaal warm van HVAC?
Ben jij net als Mathijs ook helemaal gepassioneerd door de nieuwste technieken en wil je meebouwen aan de energiezuinige en comfortrijke gebouwen van morgen? Bij Driesen krijg je alle kansen om te groeien in je job.