Roy zijn passie voor de bouw was al van jongs af aan duidelijk. Als zoon van een van de eerste doe-het-zelfzaken van Limburg met uitgebreide schrijnwerkerij, was hout een logische studiekeuze. Zijn aanleg en motivatie maken van hem een senior projectleider om U tegen te zeggen. In zijn 13-jarige carrière bij Driesen kon opbouwer Roy al verschillende indrukwekkende projecten in goede banen leiden, waar hij ons graag meer over vertelt.
“Time management is een belangrijk onderdeel van de job”
“Als projectleider ben ik samen met de werfleider verantwoordelijk voor projecten van de eerste spadesteek tot de oplevering aan de opdrachtgever. Daarvoor houden we wekelijkse werfvergaderingen en organiseer ik de bijhorende administratie. Ik bereid dossiers voor met prijsaanvragen, onderaannemingscontracten, enzovoort. Daarnaast komt er ook veel opvolging bij kijken om een project in goede banen te leiden. Momenteel heb ik 4 à 5 werven in uitvoering. Daarom is time management een belangrijk onderdeel van de job. Veel hangt af van de grootte en drukte van een werf. Gelukkig heb ik Yves en Koen: mijn vaste werfleiders. Wij hebben dagelijks meerdere keren contact voor de begeleiding en sturing van de projecten. Wij staan in voor de ruwbouw en afwerking. HVAC of schrijnwerk wordt gedaan in samenspraak met de projectleider van de desbetreffende afdeling.”
Van werfleider tot senior projectleider
“Ik ben ongeveer 13 jaar geleden begonnen bij Driesen als werfleider. Mijn allereerste werf was de sporthal van Bocholt. Dat ging niet zonder slag of stoot. Ik kwam van school af met de basiskennis, maar ik moest natuurlijk nog veel leren. In het middelbaar volgde ik schrijnwerk met een specialisatie in houtskeletbouw in het laatste jaar. Daar is mijn interesse in de bouw ontstaan. Daarna heb ik een bachelor in de bouw behaald.”
“Toen ik bij Driesen begon, was het echt mijn bedoeling om te starten als werfleider zodat ik het volledige plaatje zou meekrijgen. Ik heb ik veel geleerd van de ploegbazen. Daarna ben ik doorgegroeid tot projectleider. Mijn opleiding kreeg ik van Peter Cardinaels, gedelegeerd bestuurder. Sinds een aantal jaren ben ik senior projectleider. Dat houdt in dat ik de grotere werven met meerdere werfleiders voor mijn rekening mag nemen.”
De onvoorspelbaarheid omarmen
“Ik kan ’s morgens niet voorspellen hoe mijn dag eruit zal zien. Een typische werkdag bestaat dus niet. Er zijn ontzettend veel zaken om op te anticiperen. Dat maakt de job net leuk en spannend. Het is geen ‘nine-to-five’ job, maar daar leer je mee omgaan. Voor de bouw ben je gemaakt. Dat moet je willen en kunnen.”
Projecten om op terug te blikken
“Ik heb al zeer uiteenlopende projecten achter de rug: scholen, rusthuizen, politiekantoren, cultuurcentra, enzovoort. Bij Driesen hebben we een grote mix van verschillende type bouwprojecten. Maar de projecten die me het meest zijn bijgebleven, zijn de projecten in mijn eigen gemeente: Kinrooi. Daar hebben we bijvoorbeeld een rusthuis gebouwd, een nieuwe sporthal, het bedrijvenpark Agropolis en het nieuwe dorpshuis met feestzaal en bibliotheek.”
“Recent hebben we een indrukwekkend, maar pittig project opgeleverd in Leopoldsburg: het museum Liberation Garden. Dit gebouw is echt de moeite op vlak van architectuur. We krijgen hier veel positieve reacties op. Ik ben ook ontzettend trots op het eindresultaat. Zo’n projecten met architecturale hoogstandjes vind ik de tofste. Wanneer het eindresultaat er staat, vergeet je alle stress en zorgen die de werf met zich meebracht.”
Verborgen talent
“Buiten de werkuren haal ik de meeste energie uit mijn twee zonen van 3 en 5 jaar. Wanneer ik aan ons tuinhuisje ben aan het metselen, staat de oudste klaar om te helpen met zijn helmpje op. Daarnaast speel ik sinds een aantal jaar badminton. De geschikte sport om bekommernissen van me af te slaan (lacht).”
“Wat veel mensen echter niet weten, is dat ik na de hogeschool het werk heb gecombineerd met avondlessen in de hotelschool van Hasselt. Zo heb ik een diploma kok behaald. Ik doe er nu nog weinig mee, maar ik kijk wel uit naar slow cooking op de barbecue deze zomer.”